FIRA DE JULIOL 2018

La Fira de Juliol, que s'obrirà el diumenge 22 amb una correguda de jònecs per a Jesús Chover, Toñete i Diego San Román, comptarà en la seua programació amb el II Certamen d'Escoles Taurines els dies 13, 14 i 21 del mes. 

Els cartells de la Fira de Juliol són els següents: 

Diumenge 22 de juliol. Jònecs de Zacarías Moreno per a Jesús Chover, Toñete i Diego San Román. 

Dimecres 25 de juliol. Gran desencaixonada amb bous de Fills de D. Celestino Cuadri, Luis Algarra Polera y Núñez del Cuvillo. A continuació, II Encontrr de Tauromaquies Populars. 

Divendres 27 de juliol. Bous de Fills de D. Celestino Cuadri per a Rafaelillo, Pepe Moral i Varea. 

Dissabte 28 de juliol. Bous de Luis Algarra Polera per a Paco Ureña i Román. 

Diumenge 29 de juliol. Bous de Núñez del Cuvillo per a Sebastián Castella, José María Manzanares i Roca Rey. 

Per la seua banda, el II Certamen de Escolas Taurines, la entrada del qual és gratuïta, serà oferit per 18 Alumnes de les Escoles de València, Albacete, Vila Franca de Xira, Múrcia, Màlaga, Castelló, Béziers, Alacant, Salamanca, Almeria, Algesires, José Cubero "Yiyo" de Madrid, México, Nimes i Colmenar Viejo, que torejaran caps de las ramaderies de Fuente Ymbro, La Palmosilla i José Cruz. L'entrada és gratuïta.

DIVENDRES, 13 DE JULIOL A LES 19,00 HORES - Ramaderia de La Palmosilla

 • Lucas Miñana, de l'Escola Taurina de Béziers
 • Kevin Alcolado, de l'Escola Taurina d'Alacant
 • Valentín Hoyos, de l'Escola Taurina de Salamanca
 • Jordi Pérez, de l'Escola Taurina de València
 • Jorge Martínez, de l'Escola Taurina d'Almeria
 • Francisco Fernández, de l'Escola Taurina d'Algesires

DISSABTE, 14 DE JULIOL A LAS 19,00 HORES - Ramaderia de Fuente Ymbro

 • Miguel Senent "Miguelito", de l'Escola Taurina de València
 • José Fernando Molina, de l'Escola Taurina d'Albacete
 • Joao D'Alva, de l'Escola Taurina de Vila Franca de Xira
 • José Mª Trigueros, de l'Escola Taurina de Múrcia
 • Rafael León, de l'Escola Taurina de Màlaga
 • Marcos Andreu, de l'Escola Taurina de Castelló

DISSABTE, 21 DE JULIOL A LAS 19,00 HORES - Ramaderia de José Cruz

 • Álvaro Martín, de l'Escola Taurina de Madrid
 • Arturo Gilio, de Mèxic
 • Miguel Polope, de l'Escola Taurina de València
 • Antonio Magaña, de Mèxic
 • Nino, de l'EscolaTaurina de Nimes
 • José Pirela, de l'Escola Taurina de Colmenar Viejo

D'altra banda, per a octubre s'han programat una sèrie de festejos d'interés amb motiu del 9 d'octubre, dia de la Comunitat Valenciana. El 7 d'octubre se celebrarà una correguda de jònecs amb una terna valenciana al complet, el dissabte 6 una correguda de jònecs sense picadors i, com a novetat, el dimarts, 9 d'octubre se celebrarà un festival taurí a benefici de la lluita contra el càncer infantil en memòria de Adrián i de la Fundació del Bou de Lídia. 

Els cartells dels festejos d'octubre són els següents:

Dissabte, 6 d'octubre. Correguda de jònecs sense picadors. Jònecs de López Gibaja per a You Lamothe (Bayona), Jordi Pérez (València), Juan José Villa "Villita" (Madrid), Miguel Polope (València), Fran de Vane (Albacete) i David López (Colmenar Viejo). 

Diumenge 7 d'octubre. Jònecs de Los Maños per a Borja Álvarez, Jesús Chover i Cristian Climent. 

Dimarts 9 de octubre. Jornada a benefici de la lluita contra el càncer infantil en memòria d'Adrián i de la Fundació Bou de Lídia. Festejo matinal de retalls i festival taurí amb cartell a designar.

 

D'aquesta manera, l'abonament total de la Fira de Juliol el componen tres corregudes de bous, dos corregudes de jònecs amb picadors i la correguda de jònecs sense picadors d'octubre. 

El període de renovació i nous abonaments serà des de dilluns 2 al divendres 13 de juliol. Por la seua banda, les entrades soltes es podran adquirir a partir del dia 16 de juliol en les taquilles de la plaça o a través de la web www.torosvalencia.com 

 

 

 

 

 

PROGRAMA CULTURAL - FALLES 2018

Un any més, la Diputació de València aposta decididament per la Plaça de Bous com a espai museístic. Entorn de les dues grans fires taurines de la ciutat, la de Falles i la de Juliol, la corporació provincial converteix el cós en una galeria d’art de primer nivell, en la qual un ampli ventall d’exposicions posa de manifest que el toreig, a més d’art, és cultura.

Aquestes Falles es commemoren cinquanta anys de la reinauguració de la Plaça de Bous de València. Precisament el mateix dia de la posada de llarg de la remodelació va prendre l’alternativa Ricardo de Fabra, torero valencià nascut a Alcàsser i criat a Torrent, a qui es dedica la primera de les set exposicions que es podran contemplar durant el cicle faller.

El perímetre inferior del cós acull també dues exposicions fotogràfiques: «Tauromàquia mediterrània», dels germans Pedro i Rafael Mateo, i «El bou, de principi a fi », obra d’Alberto de Jesús. Tant uns com l’altre —valencians tots— arrepleguen, al llarg d’una completa selecció d’imatges, instants de gran bellesa de la nostra festa. D’altra banda, els accessos als tendidos estan decorats amb la cartelleria taurina que va anunciar els festejos celebrats a València durant l’any de la reforma, el 1968, de la qual es compleix mig segle en aquest 2018.

A més, com es tracta d’englobar totes les manifestacions culturals taurines, la plaça acull una altra mostra dedicada als festejos populars, als nostres famosos "bous al carrer". Organitzada per la Federació de Penyes, l’exposició se centra en una modalitat concreta de tan arrelada i mil•lenària cultura: la del "bou amb corda". Fotografies i utensilis propis de tan singular espectacle s’arrepleguen en una mostra en la qual el visitant podrà "arrimar-se" més que mai al bou gràcies a quatre imponents bous dissecats, obra del taxidermista valencià José Ros.

Totes i cadascuna de les cinc exposicions esmentades s’ubiquen en el perímetre inferior de la plaça de bous, però encara hi ha més. Vegen si no: dalt, en el primer pis, es recopila, en més de mig centenar d’imatges, el transcórrer artístic de la temporada taurina de 1968, una campanya de grans èxits que va quedar retratada a través de l’objectiu dels Finezas, una de les sagues de fotògrafs més arrelades en aquesta terra. Juntament amb aquesta, la sempre bella estampa del bou brau al camp és l’eix de la setena i última exposició, en la qual a l’animal, convertit en un ésser quasi mitològic, se li ret homenatge mitjançant una antologia gràfica d’una altra de les firmes de més reputació en el món del bou: la dels Arjona.

FIRA DE FALLES 2018

Entre el dissabte 10 de març i el dilluns 19 del mateix mes tindrà lloc en la plaça de bous de València la Fira de Falles. El programa, presentat per l'empresa Simón Casas Production, ho componen set corregudes de bous, tres corregudes de jònecs picades, una de piques i una correguda de jònecs sense picadors. Així, la primera gran fira de l'any repetix estructura i aposta per una conjunció entre les grans figures del toreig, com Ponce, Manzanares, Talavante, Cayetano, Castella, Perera, Roca Rey, i els jóvens valors que s'han guanyat la seua presència en una fira com a Falles, com és el cas de López Simón, Ginés Marín, Paco Ureña i Daniel Luque, entre altres.

El diumenge 11 de març s'iniciaran les corregudes falleres amb el torero valencià Román Collado, que repetirà el dia de Sant Josep, 19 de març. En la seua primera aparició li acompanyaran en el cartell Juan José Padilla i El Fandi. Mentres que, en la correguda que tancarà la fira, estaran junt amb ell Antonio Ferrera i Ginés Marín.

Altres dels esdeveniments serà la despedida de Juan José Padilla, que en la temporada de 2018 farà una gira per dir adéu a les arenes, coincidint amb el 25 aniversari de la seua alternativa.

Pel que fa als festejos populars, que correran de la mà de Toropasión, s'iniciaran l'11 de març, a les 11:00 hores, amb la novetat d'un "Desafío Vazqueño de Retalladors i Forcats" i els ferros de Prieto de la Cal i Fernando Palha. Per al 16 de març s'ha programat "La Nit del Carrer", que començarà a les 22.30 hores i que comptarà amb un desafiament de ramaderies, anelles i duels de retalladors en una nit de participació pública. Els actes conclouran amb el " XXIII Concurs Nacional de Retalls" que comptarà amb sis bous de Los Recitales i els millors retalladors d'Espanya. Les entrades es posen a la venda el dilluns 5 de febrer.

L'abonament de Falles també compta amb la correguda de jònecs que se celebrarà en la Fira de la Mare de Déu dels Desemparats, el 12 de maig.

En Falles, els festejos començaran a les 17 hores, mentres que el festeig de maig començarà a les 18:30.

La renovació de l'abonament serà entre el dilluns 5 de febrer i el dissabte 17 del mateix mes i continuarà comptant amb un 10% de descompte. Per als nous abonaments, amb un 5% de descompte, les dates aniran des del mateix dia 5 de febrer fins al 23 de febrer.

Tant els abonaments com les entrades es podran adquirir a través de la pàgina web www.torosvalencia.com, en els punts de venda habituals i en les taquilles de la plaça de bous, en horari de dilluns a divendres de 10 a 14 i de 17 a 20 i els dissabtes de 10 a 14. Els dies de festeig les taquilles romandran obertes en horari ininterromput des de les 10 del matí.

La venda d'entrades soltes començarà el dilluns 26 de febrer.

En este 2018, la plaça de València complix 50 anys des de la seua reinauguració en 1968. Per això, s'ha volgut recordar esta efemèride amb el mateix cartell amb què es van anunciar aquelles Falles del 68, obra de Mariano Benlliure, un dels artistes més rellevants i el mestre de l'escultura taurina.


Fira de Falles - Programació

Dissabte, 10 de març: Jònecs de Nazario Ibáñez per a José Antonio Valencia (Escola Taurina d'Arles) , Arturo Gilio (Mèxic) i Borja Collado (Escola Taurina de València) .

Diumenge, 11: Bous de Jandilla-Vegahermosa per a Juan José Padilla, El Fandi i Román.

Dilluns, 12: Jònecs de Fernando Peña per a Jesús Chover, Alejandro Gardel i Ángel Téllez.

Dimarts, 13: Jònecs d'El Freixo per a Toñete, Jorge Rico i Marcos.

Dimecres, 14: Bous d'Alcurrucén per a David Mora, Álvaro Lorenzo i Luis David Adame.

Dijous, 15: Bous de Fuente Ymbro per a Juan Bautista, Daniel Luque i José Garrido.

Divendres, 16: Bous de Núñez del Cuvillo per a Sebastián Castella, José María Manzanares i Roca Rey.

Dissabte, 17: Bous de Domingo Hernández-Garcigrande per a Enrique Ponce, Alejandro Talavante i Paco Ureña.

Domingo, 18: Bous de Juan Pedro Domecq per a Miguel Ángel Perera, Cayetano i López Simón.

Dilluns, 19 matinal: Bous de Fermín Bohórquez per a Andy Cartagena, Sergio Galán i Llija Vicens.

Dilluns, 19 vespertina: Bous de Victoriano del Río-Toros de Cortés per a Antonio Ferrera, Román i Ginés Marín.

 

Fira Mare de Déu dels Desemparats. Diumenge, 12 de maig: Jònecs de Gómez de Morales per a Cristian Climent, Jorge Isiegas i Carlos Ochoa.